Skötsel av marsvin

Ska du köpa marsvin? Här hittar du utförliga skötselråd om hur du bäst tar hand om ditt marsvin.

Marsvinet (Cavia porcellus) är ett lugnt djur tillhörande gruppen gnagare. Det kommer ursprungligen från Anderna i Sydamerika där de lever i öppna gräsbevuxna områden. De söker skydd i naturliga skrevor eller i hålor som övergivits av andra djur. Marsvinen är sociala och lever ofta i grupper. De är rena växtätare, och söker föda under sen eftermiddag och tidig kväll.
Marsvinet domesticerades först av indianer i Peru, som använde djuren som foder och som offerdjur till inkagudarna. Under 1500-talet introducerades marsvinet i Europa av holländska upptäcktsresanden. Under 1700-talet "upptäcktes" marsvinet som laboratoriedjur, och används fortfarande i stor utsträckning som försöksdjur. Marsvinet är ett favoritdjur för barn tack vare deras lugna temperament, att de är lätta att sköta, de är renliga och tysta. Medelåldern för ett marsvin är 3-4 år, men vissa blir upp till 6-7 år gamla.
Genom en selektiv avel finns marsvin nu i en mängd färg- och pälsvarianter. Fyra grundvarianter ses relativt ofta - korthårsmarsvinet som har en likformigt kort päls på hela kroppen; abessinier som har virvlar i sin korta sträva päls; silkesmarsvinet som är ett stort marsvin med medellångt silkeslent hård; och perumarsvinet som har mycket långt silkeslent hår. Alla dessa typer är vanliga som husdjur.

Diet
Mat av god kvalitet samt färskt rent vatten måste alltid finnas tillgängligt. Det viktigaste att tänka på vad gäller utfodring av marsvin är att de är betande djur, dvs i första hand gräsätare. Tyvärr tillåter inte det svenska klimatet marsvin att beta ute året runt utan under vinterhalvåret får man ge hö istället. Hö skall alltid finnas i fri tillgång och bör utgöra minst 80% av den totala kosten. Resten bör utgöras av blandade C-vitaminrika grönsaker samt eventuellt lite pellets och frukt. Man måste dock vara mycket försiktig och inte ge efter för marsvinets vilja att äta mer och mer av godsaker (pellets, frukt, bröd etc) och mindre och mindre av hö/gräs. Det är Du som bestämmer vad marsvinet skall äta!
Utfodra inte med kaninpellets i stället för marsvinspellets. De har inte samma näringsinnehåll. Till skillnad från kaniner och de flesta andra däggdjur, så kräver marsvin en hög halt folsyra och C-vitamin i fodret. Marsvinsfoder är därför speciellt berikat på dessa näringsämnen, vilket däremot kaninpellets inte är. Observera också att pellets innebär just bara pellets, inte gnagarblandning som innehåller diverse annat, t.ex. frön och cornflakes. Ganagarblandningar bör undvikas helt och hållet eftersom fetthalten i dessa är alldeles för hög för ett marsvin.
Till skillnad från de flesta däggdjur så kan marsvin inte tillverka sitt eget C-vitamin utan måste få det från en yttre källa. Marsvinspellets är berikat med detta nödvändiga vitamin. Observera dock, att till och med då pellets har lagrats på en kall torr plats, så förlorar de ca hälften av C-vitamininnehållet pga nedbrytning, inom 6 veckor efter tillverkningen! Av denna anledning rekommenderar vi att Du ger ytterligare C-vitamintillskott i vattnet. Du kan t ex ge 50 mg askorbinsyra i 1 kopp dricksvatten. Ny lösning bereds var 12 timme. Observera att C-vitamin bryts ner snabbt i vattnet, och det är mycket viktigt att göra ny vattenblandning flera gånger dagligen! Alternativt kan Du ge Ditt marsvin en handfull färsk kål eller 1/4 apelsin dagligen, eller smula C-vitamintabletten direkt på maten.
Tillägg till marsvinets diet ska göras försiktigt, ffa om färskt gräs eller grönsaker skall introduceras. Börja alltid med mycket små mängder och öka på efter hand. Det är viktigt att köpta färska produkter är noga sköljda för att minska risken för att marsvinet får i sig bekämpningsmedel eller bakterieföroreningar.
Lämpliga C-vitaminkällor för marsvinet är apelsin, kål, persilja, betblast, spenat, paprika, broccoli, tomat och kiwifrukt.
De vanligaste felen i marsvinets utfodring är för liten hö-giva, för stor giva av energirik lättsmält mat (gnagarblandningar, bröd, banan och annat godis) samt för lite C-vitamin i kosten. Dessa ”enkla” misstag kan ge allvarliga sjukdomar för djuret, t.ex. tandfel, ledsmärtor och trumsjuka.
All mat ska ges i tunga keramikskålar som motstår både att marsvinet välter det eller tuggar på det. Skålen ska vara tillräckligt hög för att hålla strömaterial och avföring utanför maten, men låg nog så att Ditt marsvin kommer åt maten.
Vatten ges lättas via en vattenflaska. Marsvin kan lätt orsaka att flaskan blir förorenad eller tilltäppt, genom att de tuggar på flaskans ände och därmed för dit matpartiklar. Det är därför viktigt att alla mat- och vattenbehållare rengörs och desinficeras dagligen.

Hantering
Marsvin är vanligen lugna, icke-aggressiva djur. De brukar varken bitas eller klösas vid hantering. Vanligen protesterar de genom att ge ut ett högt pipande-sjungande ljud. De kan dock göra motstånd då man lyfter upp eller håller fast dem. Var mycket försiktig så att marsvinet inte skadas vid hanteringen. Marsvinet ska hållas med båda händerna, ena handen under bröstkorg-buk, medan den andra handen stödjer bakbenen. Vuxna, och framför allt dräktiga honor, ska hållas mycket försiktigt men med fast hand och gott stöd.

Leg vet Gunnel Anderson & Leg vet Marianne Tornvall, kopierat från Agrias hemsida

Tillbaks

© Åsa Hedin 2007 -- 2011