Pudeln idag!

Historik är nog intressant, men vad har man pudeln till idag?

Pudelns långa historia som jakthund och "soffprydnad" är ju slut, men den har fått nya uppgifter som glad och sportig sällskaps- och familjehund, som elegant utställningshund och som vaken och intelligent tävlingshund på lydnads- och bruksprov. De egenskaper som prisats hos pudeln under hela dess historia - läraktigheten och uppmärksamheten - är även nu orsaken till pudelns enorma popularitet världen över. En pudel är en pudel, oavsett förpackningen, och den stora variationen i storlek gör att praktiskt taget alla hundälskare, oavsett ålder, kroppskrafter och läggning, kan äga en pudel och komma i åtnjutande av pudelns speciella företräden. Förutom de fyra storlekarna förekommer pudeln även i ett flertal färger; standarden godkänner svart, brunt, vitt, silver och aprikos. Större variationer ges väl inte i någon annan ras: storlekar från ca 25 cm ända upp till 60 cm, ett stort antal färger samt dessutom frisyrer från helt kortklippt till tor lejonklippning att välja på!

En pudel är mer receptiv gentemot sin ägare än många andra raser. Den är sedan gammalt avlad på just dessa egenskaper, att vara uppmärksam och villig att lära. På grund av dessa egenskaper får man lätt mycket god kontakt med och starka band till sin pudel.

Pudeln är en av de få hundraser som inte fäller hår. Detta är ett stort plus, icke minst för många hundallergiker, som klarar av att ha just en pudel. I gengäld får man räkna med att lägga ner både tid och arbete på pälsvården, även pengar om man inte kan klippa själv.

Som familjehund är pudeln en fin kompis. Den trivs med familjelivet och vill vara med i det som händer och sker - lek med barnen, sköna hemmakvällar, härliga skogspromenader, bil- och båtturer. För den äldre, kanske inte fullt så rörliga, är en mindre pudel idealisk som vän och sällskap. Oavsett storlek är pudeln en smidig hund med vighet och balans som gör den lätthanterlig även för ungdomar. Man har alltid roligt med sin pudel; utan att tumma på sin värdighet har den också en underfundig humor som ger många tillfällen till skratt.

För den sportiga finns det många möjligheter att låta pudeln delta rent praktiskt. Den kan klövjas och på så sätt bära åtminstone sin egen mat på fjällturerna, den större pudeln kan dra barnet i pulka på söndagspromenaderna eller dra hem inköpen från handelsboden på landet i en skrinda. Pudeln tycker det är roligt att hjälpa till och man har god nytta av pudelns gamla egenskaper som apportör: den kan t.ex. bära saker i en korg eller hämta saker som man tappat.

Pudeln är en trevlig hund att träna och tävla lydnad med eftersom den är mer lättfostrad och lättlärd än många andra raser. Knappast någon annan ras utanför brukshundsgruppen har så många lydnadschampions som pudlarna.

Även i bruksarbete och på bruksprov har pudeln visat framtassarna. De två första hundarna av icke-bruksras som blev bruksprovschampions var faktiskt pudlar, en stor och en mellan. Pudeln har en utomordentligt god spårnäsa och många pudlar är mycket roade av spår- och sökarbete. En ny, rolig grej man kan göra med sin hund är svampletning; det borde väl vara något för en pudel med tanke på dess förflutna som tryffelhund!

Agility är en omåttligt populär hundsport idag, särskilt bland ungdomar. Med sin snabbhet, vighet och alerta sätt är pudeln även här en idealisk hund.

Sist, men inte minst, har vi utställningarna där pudeln är en otroligt populär ras. Förutom att pudeln i sig skall vara i god kondition och väl framvisad, ställs också stora krav på en vacker pälspresentation. Pudelns päls kan formas till den frisyr som är lämpligast och mest klädsam; det är visserligen krävande att hålla en utställningspäls i perfekt trim men också en enorm tillfredsställelse och glädje att gå in i ringen med en väl iordninggjord pudel och det är en skönhetsupplevelse för åskådarna att se alla dessa pudlar i olika färger, frisyrer och storlekar!

 Tillbaks

© Åsa Hedin 2007 -- 2011